Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution)

Dhaka University A Unit Question Solution: DU Admission Test Question Solution in our team is available on our website- jobnewsbd24.com. DU admission test is held on 01 October 2021.

Those who participated in the admission test exam. Are you searching Dhaka University A Unit Admission Test Solution?  Many examiners are confused about the question (correct or incorrect).

Dhaka University A Unit Question & Solution 2021

Dhaka University A Unit Admission Test Question 2021. Admission test question and solution can be found on our website- jobnewsbd24.com.

This year large number of students participate in the admission test exam from the different division center. Many students is dream to be admitted in Dhaka University.

However, we are provided Dhaka University exam question solutions below. We try to give you 100% correct answers.

Bangla

১। চিত্রময়ী বর্ণনার? উত্তর: খ. ভ্রমণ বৃত্তান্ত থেকে

২। সালামের হাত থেকে কিসের মতো? উত্তর- ঘ. নক্ষত্রের মতো

৩। স্থির শব্দের বিপরীত? উত্তর – ক. জঙ্গম(অর্থ গতিশীল)

৪। সভ্যতার সঙ্গে দারিদ্র‍্য বৃদ্ধির? উত্তর – খ. বিলাসিতা

৫। কাজী নজরুল ইসলামের মতে কিসের মধ্য দিয়ে গিয়ে সত্যকে? উত্তর ঘ. ভুল

৬। বৃক্ষ কেবল বৃদ্ধির ইশারাই নয়, মোতাহের হোসেন চৌধুরি বলেছেন তা আরও কিছুর ইঙ্গিত; সেটি? উত্তর খ. প্রশান্তি

৭। কোনটি পর্তুগিজ শব্দ নয়? উত্তর খ. আলবোলা(ফারসি শব্দ)

৮। বিচার করে কাজ করে না যে? উত্তর গ. অবিমৃষ্যকারী

৯। নিচের কোনটি উত্তম পুরুষের? উত্তর খ. করেছি

১০। ণ-ত্ব বিধান অনুসারে ভুল? উত্তর ঘ. মূল্যায়ণ, নিরূপন(নিরূপণ হবে)

১১। কোনটি অপপ্রয়োগ? উত্তর গ. একত্রিত

১২। এবারের সংগ্রাম, স্বাধীনতার সংগ্রাম-এখানে কারক-বিভক্তি বিচারে ‘স্বাধীনতার’? উত্তর গ. নিমিত্তার্থে ৬ষ্ঠী

১৩। ‘অনাবৃষ্টির দিনে ফুলের কুঁড়িটির মতো মেয়ের বিমর্ষ মুখ।’? উত্তর খ. অপরিচিতা

১৪। নিচের কোন কবিতায় ‘ট্রয় নগরীর’ প্রসঙ্গ? উত্তর খ. সেই অস্ত্র

১৫। ”সাম্যবাদী” কবিতায় উল্লেখকৃত ‘জেন্দাবেস্তা’ কী? উত্তর খ. পারস্যের অগ্নি উপাসকদের ধর্মগ্রন্থ ও ভাষা

English

1.  ……………. his alert and vigilant presence, all predatory animals were said to have been kept within bounds. Answer- Because of

2. Complete the following sentence using the most suitable options given below: If had a car……..

Answer: D.  I would take you to a long drive.

3. Complete the sentence with the most appropriate option below. “The organization helps …………. elderly.” answer- The

4. Do you get ………. well ……… your sister? Answer: B. on, with

5. Do not make so much noise. Shibli ……….. to study for his admission test Answer: is trying

6. Would you mind …………… a cup of coffee with me? Answer- having

7. Bangladesh is ………….. huge inland open water resources. Answer- blessed with

8. By this time next year, I ……. all my exams. Answer: will have taken

9. The synonym of ‘incompatible’ is- Answer- Unsuitable

10. If you are skeptical you are – Answer – Doubtful

11. Change the voice of this sentence: “He does not like people laughing at him”. Answer – A. People laughing at him are not liked by him

12. The noun of ‘bore’ is……….. Answer- A. boring or ai dan

13. Whose book is that? Answer- A. It’s of Mita’s.  

14. The antonym of ‘malign’ is- Answer- C. benign

15. Choose the correctly spelled word. Answer- C. Hypocrisy              

Biology

১. নিচের কোনটিতে কোরালয়েড মূল পাওয়া যায় – Answer: সাইকাস

২.  দ্বৈত প্রচ্ছন্ন এপিস্টাসিস এর অনুপাত হলো – Answer: ৯ঃ৭

৩. জলাভূমির উদ্ভিদ কোনটি ? Answer: Barringtonia acutangula

৪. নিচের কোন এন্টিবডি বুকের দুধের মাধ্যমে প্রবাহিত হয় Answer: IgA

৫. পতঙ্গের সম্পূর্ণ রূপান্তরের ধাপ হলো- ডিম-লার্ভা-পিউপা – Answer: পূর্ণাঙ্গ পতঙ্গ

৬. মানবদেহে স্টেম কোষ কোথায় পাওয়া যায় – Answer: অস্থিমজ্জায়

৭. মানবদেহে কটিদেশীয় অঞ্চলে কশেরুকার সংখ্যা – Answer: ৫টি

৮. চ্যাপ্টা কৃমির বৈজ্ঞানিক নাম- Answer: Faciola hepatica

৯. ম্যান্টল কোন পর্বের বৈশিষ্ট- Answer: Mollusca

১০. কোন ব্যাক্টেরিয়ায় একটি মাত্র ফ্লাজেলা থাকে Answer: Vibrio cholerae

১১. উদ্ভিদের রোম অথবা ট্রাইকোম কোনটির অংশ Answer: ত্বক

১২. কোনটিতে একটিনি এবং হেটোরেসিস্ট পাওয়া যায় Answer: Nostoc

১৩. কোন কোডনটি কোনো অ্যামাইনো অ্যাসিড নির্দেশ করে না Answer: UGA

১৪. প্রোফেজ-১ এর কোন পর্যায়ে কায়াজমা সৃষ্টি হয় Answer: প্যাকাইটিন

১৫. মানবদেহে রক্তের প্লাজমার স্বাভাবিক pH কত Answer: 7.4

Dhaka University A Unit Question & Solution 2021
Dhaka University A Unit Question & Solution 02
Dhaka University A Unit Question & Solution 03
Dhaka University A Unit Question & Solution 04
Dhaka University A Unit Question & Solution 05
Dhaka University A Unit Question & Solution 07
Dhaka University A Unit Question & Solution 08
Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution) 1
Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution) 2
Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution) 3
Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution) 4
Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution) 5
Dhaka University A Unit Question pattern 2021 (Solution) 6

Leave a Comment